Om

En fotohandlare med anor!


Fire Foto slog upp portarna på Torget i Tomelilla redan i mars 2002. Här hade tidigare Pressbyrån haft en butik, men lokalen hade stått tom en tid när vi tog över kontraktet och flyttade in. Med ett nyinköpt minilab och en begagnad passfotokamera, och – inte minst – en framtidstro och stor entusiasm började vi framkalla film, ta bilder till pass och körkort och sälja album, film och fotoramar.


De första åren rann iväg, vi lyckades charma en del som blev stamkunder och hade mycket att göra när det var dags för studentplakat och studentfotograferingar. Vi fick uppdrag att fotografera bröllop, hundar och barn och efter ett par år började butiken gå så pass bra att det var dags att börja ta ut lön.


Redan i slutet av 2004 började vi dock märka en nedgång när det gällde framkallning av filmrullar. Det gick fort utför, på bara några månader minskade antalet inlämnade rullar från ett 20-tal om dagen till några få i veckan. Det var naturligtvis dags för digitalkameran att slå igenom ordentligt, snart var det var mans egendom och nästan ingen köpte film längre eller behövde någon som framkallade.


Nästa smäll för verksamheten kom när fotografering till pass flyttade helt till Polisen. Genom en lagändring var man nu tvungen att ta bilden till sitt pass hos polisen i samband med att man lämnade in sin ansökan.


Dessa två händelser gjorde att det blev ohållbart att bedriva en verksamhet som till stor del bars av just filmframkallning och passfotografering. Det var dags att göra något radikalt.


Jag kontaktade en mäklare för att överlåta hyreskontraktet på lokalen och jag kontaktade leverantören av minilabbet för att se vad som kunde göras med restskulden. Jag var långt ifrån ensam om att ha svårigheter, fotohandlare i hela landet gick på knäna och Fuji, som levererat minilabbet, hade mycket stor förståelse för situationen. De gav ett generöst erbjudande, och jag kunde därmed avveckla butiksverksamheten lugnt och prydligt utan att göra konkurs.


Mäklaren som skulle hjälpa mig hitta en ny hyresgäst tyckte lokalen hade så bra läge att han bestämde sig för att flytta in där själv; fortfarande ligger Mäklargården i denna lokal.


Jag reade ut det allt som fanns i butiken utom utrustningen jag använt till passfoto. Det flyttade jag hem, och fortsatte ta bilder till körkort, ID-kort och allt annat som man behöver ett "passfoto" till. Under några år bedrev jag fotoverksamhet i liten skala parallellt med andra uppdrag och tillfälliga anställningar – en tid sålde jag försäkringar för Folksam och ett par år samarbetade jag med en lokal jurist, mest med bouppteckningar.


Med tiden tog körkortsfoto och andra fototjänster mer och mer av min tid, så sedan några år tillbaka är det åter min huvudsakliga sysselsättning. Idag kan jag hjälpa till med i stort sett allt som behövs vad gäller foto. Senaste tillskottet till verksamheten är möjlighet att ta "flygbilder" med hjälp av en drönare. Med den kommer man långt upp och kan ta fina översiktsbilder.


Vi finns mitt i Tomelilla, granne med polisstationen och kommunhuset. Om du utgår från stora parkeringen bakom Coop Extra är det bara att knalla (eller köra) rakt upp mot kommunhuset. När du kommer fram, efter bara ca 150 meter, ser du en skylt på höger sida som det står "Fire Foto" på, då har du kommit rätt.


Öppettider:

Mån - tors: 10:00 - 18:00

Fre - sön: Stängt.

Drop in under öppettiderna, men det är alltid bäst att bestämma tid per telefon först, eller ringa och kolla att jag är på plats.


Du är mycket välkommen till Fire Foto!

I mars 2002 öppnade

Fire Foto i lokalen.

Med minilabbet kunde jag lova entimmesframkallning, en tjänst som var ganska efterfrågad när butiken öppnade. Det ändrades snabbt med digitalkamerans intåg!

Nu ligger ateljé och bildbutik

på Gustafs Torg 12, mitt emot kommunhuset i Tomelilla.

Lite mer anonymt,

men fortfarande centralt i byn.

Foto till körkort och ID-kort tar fortfarande en stor del av min tid, men övriga tjänster och produkter tar större och större plats.

I lokalen som skulle bli Fire Foto låg tidigare Pressbyråns butik.